Karlův most jak jej asi neznáte

V novém publikačním počinu Galerie hl. m. Prahy pod názvem Mystický koridor autorka Alena Ježková v úzké spolupráci s fotografem Jiřím Chalupou odkrývá tajemství soch a sousoší na pražském Karlově mostě a přibližuje široké veřejnosti skutečný i legendární život světců, kteří byli jejich předobrazem.

Třicet soch a sousoší na Karlově mostě tvoří uměleckou galerii pod širým nebem, která nemá ve světě obdoby. Jedná se většinou o unikátní barokní díla zobrazující křesťanské světice a světce – patrony řeholních řádů, univerzitních fakult či mecenášů z řad šlechty či pražského měšťanstva, kteří ve své době financovali jejich vznik.
Jedinečné je, že na Karlově mostě se sešli svatí doslova z celé Evropy: kromě Čechů také Francouzi, Španělé, Italové, Portugalec, Maďarka, Belgičanka a Sicilan, Němec a Burgunďan, ale i Alžířané, Syřané, rodáci z dnešního Turecka a Izraelité. Za života prosluli jako učenci, filozofové, spisovatelé a kazatelé. Setkávají se zde lékaři i právník, tesař a prorok, poustevníci, ošetřovatelky, léčitelé a konatelé zázraků. Dá se říci, že v podobě kamenných soch Karlův most střeží elita evropské historie.
Sochy se na mostě počaly objevovat od druhé poloviny 17. století. Některé z původních barokních sousoší byly v 19. století nahrazeny novými díly. Nejstarší a jediná bronzová socha na mostě z roku 1683 představuje sv. Jana Nepomuckého. Nejmladším mostním sousoším je zpodobení svatých Cyrila a Metoděje instalované na most roku 1938.
Tato výjimečná publikace v ceně 489 Kč se dá zakoupit nejen v běžných knihkupectvích, ale také přímo v prodejnách v expozicích Galerie hl. m. Prahy a na eshop.ghmp.cz